Yonca Gübreleme

Yonca Gübreleme işleminde en önemli konu yonca verimini artırırken yoncanın ömrünü de uzatabilmek ve yonca tarlasının otlanmasını önlemektir. Aksi halde yapılan yonca gübreleme yanlıştır. Yonca çok yıllık bir bitki olduğu için anlık olarak verdiğimiz gübre çok işe yarasa dahi bunun ileri tarihlerdeki sonuçları çok daha önem taşımaktadır. Çünkü en az 6-7 yıl ömrü olması gereken yonca 2-3 yıl içerisinde ciddi verim kayıplarına uğruyorsa, yabancı ota boğulup yonca oranı git gide düşüyorsa muhakkak suretle başta yonca gübreleme olmak üzere diğer yonca bakım konuları gözden geçirilmelidir. Yonca tarlası için gübre önerisi yaptığımız sayfamızda yoncaya hangi gübre verilir atılır gibi konulardan detaylı şekilde bahsedilecektir. Yonca gübreleme işlemini, yoncaya hangi gübre atılır, yonca gübreleme  programı, Rekor Gelişim Yonca Gübresi, yoncaya sıvı gübre, yonca  için taban gübresi, üst gübresi hakkında bilgi, yoncaya  gübre  ne zaman atılır gibi  başlıklar  halinde  en detaylı şekilde  konuyu işleyeceğiz. 

Yoncaya Hangi Gübre Atılır

Yonca Bitkisine Hangi Gübre Atılır, Üreticilerimizin genel kanısı, ekim  dışında   yoncaya   pek  gübre atma alışkanlığı  yoktur. ancak  bu  şekilde yüksek  verim  almak  kolay  değildir. Sizlere  tavsiyemiz ekerken  yada  ekilmiş  yoncayı  biçimden  sonra  Rekor Gelişim Yonca Gübresi ürünlerini  kullanmanızdır. Sonrada sulanmalıdır. Rekor Gelişim yonca sağlığını düzene sokar, bozulmaları, sararmaları, çekilmeleri, kurumaları engeller ve yoncayı gençleştirir. Ayrıca en yüksek balya sayısı ve en ağır balyayı yapmanızı sağlar. Rekor Gelişim gübre değildir. Yine her biçim sonrası  gübre  vermenizi tavsiye ediyoruz.  Sitemizde Yonca Nasıl Yetiştirilir, Ne zaman ekilir, Biçilir, sulanır, Toplanır, Hasat Edilir. Yonca Nasıl sulanır, gübrelenir. Yoncaya hangi gübreler  ne zaman verilir – atılır. Yonca Çeşitleri nedir. Yonca tohumu nasıl elde edilir. Yonca verimi nasıl artırılır, en iyi yonca gübresi hangisidir. Yonca  neden bozulur, yoncayı neden su keser, Yonca  neden çekilir, sararır, kurur. Yonca Verimi neden Düşer. Yonca Sılajı Nasıl yapılır, nasıl depolanır.  Dekar daki yonca  verimi nedir. Yonca  hangi toprak yapısında ve iklimde yetişir. Kaç kere sulanır. Yonca  hastalıkları nedir, nasıl mücadele edilir, hangi ilaçlar  kullanılır. Yonca tohumu ne  kadar kullanılır. Bu  ve  benzeri  yonca  hakkında   bir çok  bilgiyi yani yonca  yetiştiriciliğinin püf noktalarını   sitemizden  bulabilirsiniz.

Yonca Gübreleme Programı

Yonca  gübreleme  programı belirli bir  gübreleme  sistemi içerisinde  yonca  veriminin dönemlere göre  kıyaslandığında  aynı döneme  göre  verimini düşürmeden alınabilecek en yüksek verimi ve  en kaliteli yonca almayı garanti eder. Yani yoncanın geçen yıl 1 dekarından 450 kg  hasat yaptıysanız  bu sene  600-650 kg  almanız  için gerekli işlem demektir. Sizlere tavsiye ettiğimiz öneride bulunduğumuz yonca gübresi ve gübrelerine bu gübreleme programından ulaşabilirsiniz. Yonca Gübreleme Programı Bu programa göre gerek dap gübresi vb taban gübrelerini, üst gübresi vb. azotlu gübreleri yine dengeli dengeli abartmadan vereceğiz, ancak asıl verim artışını programdaki gübreleri uyguladığınız da daha da yükselterek ufak bir dokunuşla oldukça yonca veriminiz yükselecektir. Gübreleme programında ‘Rekor Gelişim Yonca Gübresi’ de mevcut olup Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi, Rekor Damlama Gübreleri de vardır. Bu damlama gübrelerini de yağmurlama sistemleri ile de uygulayabilirsiniz. Broşürlerini detaylı okuduğunuzda uygun şartları sağlıyorsa holder ile de toprağa püskürtebilirsiniz. Yani çok ideal bir yonca gübreleme işlemi yapılması için gerekli her şey vardır.

Yonca Gübrelemede Yonca Büyütme Gübresi

Yonca gübreleme aşamalarında kullandığınız her gübre acaba yoncayı büyütür mü ? Demek ki büyütmüyor muş ki insanlar ‘Yonca büyütme gübresi’ şeklinde arayışına girmişler. Yonca bitkisi çok yıllık bir bitki olduğu için en ufak bir yanlışınız yoncanın seyrekleşmesine bodur kalmasına ve tabii ki veriminin düşmesine sebep olacaktır. Hem çok yıllık olup hem de otsu bir bir bitki olması bir yanlışa karşı bozulmasını aslında daha da kolaylaştırıyor. Örneğin çok yıllık bitkilerden ağaçları ele alalım, gübreleme ve bakımda ortalama bir yanlış yapıldığında hemen kuruyup gitmez, belki yıllar alabilir kuruması. Bundan dolayı yoncanın narinliğini anlamak gerekir. Yine yonca maalesef bir bozulma olduğunda bozulan bölgeden hemen yabancı ot çıkar ve yoncayı bastırır. Bundan dolayı da yonca üretim işi tecrübe gerektiren bir iştir. Her aşamasında dikkatli olmak gerekir. Yonca büyütme Gübresi olarak ‘Rekor Gelişim Yonca Gübresi‘ ürünlerini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Hem yoncanızın kalitesi artar, hem de veriminiz artar. Diğer taban gübresi ve üst gübresi gibi gübreleri de dengeli şekilde vermenizi gereğinden fazla vermenizi engeller. Yonca bitkiniz daha sağlıklı olacaktır.

Yoncaya Ne Gübresi Atılır ?

Yoncaya ne gübresi atılır dediğimizde, kimyasal gübreler, organik gübre olmak üzere her çeşit gübre kullanılabilir, atılır. Yoncaya yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Sayfamızı incelediğinizde yanca ekiminde ve ekim sonrasında hem yonca gübreleme dönemleri hem de bu dönemlerde zamanlarda yonca gübre önerisi olarak bunları belirttik.

Yoncaya Üre Gübresi Atılır mı ?

Üre gübresi % 46 azot içeren bir gübredir ve doğru şekilde uygulanırsa evet yoncaya üre gübresi kullanılır. Peki nedir doğrusu dersek eğer, aslında önce yanlışını anlatalım doğrusu ortaya çıkacaktır.

Üre gübresini niçin veriyoruz, yoncayı büyütmesi için ama sürekli üre verip hiç başka ihtiyaç duyduğu gübreleri vermezseniz eğer bir süre sonra yonca kardeşlenme sayıları düşmeye başlayacak ve öbek öbek kurumalar başlayacaktır. Hangi azotlu gübre olursa olsun her daim fazlası her bitki için zararlıdır. Sizlere yukarıdaki yonca gübreleme programlarında tavsiye ettiğimiz yonca için gerekli, yoncanın ihtiyaç duyduğu gübreleri kullandığınız da özellikle yonca bitkisinin gerek topraktan gerekse havadan azotu alma kabiliyeti artacaktır ve daha da az azot ile hatta belki de sezonda neredeyse hiç üst gübresi niteliğinde bir gübre vermeden gayet ideal verimler aldığınız gibi yoncanın kalitesi ve sağlığı da aratacaktır. Gerekli olması halinde sulama öncesinde 2-3 biçimde bir dekara 10 kg uygulama yapılabilir hale gelmiş olacaktır.

Yoncaya Şeker Gübresi ( Amonyum Sülfat Gübresi )

Yoncaya Şeker gübresini genel olarak çiftçilerimiz her biçim sonrası sulama öncesinde dekara 5 kg şeklinde kullanmaktadır. Burada şuna dikkat etmek gerekir, başka hiç gübre vermeden sürekli azot içerikli bir gübre ile bitkiyi çalıştırmak hemen yakın dönemde sorun yaratmayabilir ancak bir süre sonra yoncada kardeşlenme sayısını azaltmaya doğru gider. Yonca bodurlaşmaya , kalitesi düşmeye başlar. Bundan dolayı diğer tüm uygulamalar yapılmış olup yine de eksik var ise eğer verilebilir. Asla yonca da şeker gübresi kullanılacak ilk gübre değildir. yonca yetiştiriciliğinde gübrelemede yapılacak yanlışlıklar genelde ömrü 7-8 olacak yonca tarlasının, en fazla 4. yılında bozulmasına sebep olmaktadır.

Yoncaya Sıvı Gübre

Yonca gübreleme için kullanacağınız, yoncaya sıvı gübre uygulamaları ile dap gübresi ve üre gübresi gibi klasik gübrelere ilave gübreler ile verimlerinizi oldukça artırabilirsiniz. burada sizlere ‘Yoncaya Sıvı Gübre’ önerisi olarak ‘Rekor Gelişim yonca Gübresi’ ürünlerinden sıvı olanlarını tavsiye ediyoruz. Burada yapraktan uygulanan Sıvı yaprak gübresi, yağmurlama sulama ile yada sulama öncesi toprağa püskürtülen sıvı damlama gübresi mevcuttur. Bu gübreler ile yoncada başta stres olmak üzere bir çok sorunu giderdiğiniz gibi daha kalın gövdeli ve yüksek verimli şekilde yetişmesini sağlar, ayrıca yonca kalitesi de artar.

Yonca Gübrelemede Yoncaya Dap Gübresi Uygulaması

Yonca gübrelemede kullanılan DAP gübresi yada 18 46 olarak adlandırılan %18 azot, % 46 fosfor içerikli yoğunluğu fosfor içerikli bu gübre erek yonca ekimi öncesi gerekse yıl sonunda ve kış başlangıcında kullanılmaktadır. Hatta Sezonda da gerekiyorsa biçim sonrası azar azar da verilebilmektedir. Yonca ekimi döneminde genel olarak yonca üreticileri 1 dekara 50 kg olarak kullanır. Sonraki aylarda ve yıllarda verim duruma göre ara ara dekara 5 kg başlamak üzere kimi üretici yıl sonunda dekara 15-20 kg gibi kimisi ise yonca biçim sonrasında 5-10 kg gibi şeklinde uygulamaktadır. Yukarıdaki Yonca Gübreleme Programında önerdiğimiz ürünler gerek dap gübresi, gerekse üre vb. üst gübrelerin alımını daha kolay hale getirir daha az gübre ile daha yüksek verim almanızı sağladığı gibi gübre fazlalığından kaynaklı oluşacak sorunların da önüne geçmiş olacaktır.

Yoncada MAP Gübresi

Yonca için MAP gübresi sık kullanılan bir gübredir. Mono Amonyum Fosfat (MAP) gübresi daha çok sezon başlarında uygulansa da sezonun ilerleyen dönemlerinde de ihtiyaç olması halinde uygulanmaktadır. dekar başına 5 kg gibi uygulanır. Burada aslında sabit değer tam doğru değildir, verimsiz tarla vardır örneğin dekarından 300 kg yonca hasat ediliyor, verimli tarla var dekarından 700 kg yonca çıkıyor. İkisin dede aynı gübre ihtiyacı olması beklenmez. Yonca tarlasından ne kadar fosfor kaldırıyorsanız o kadar tekrar koymalısınız, ne kadar azota ihtiyacı olursa vermelisiniz.

Yonca Gübreleme Ne Zaman Yapılır – Yoncaya Gübre Ne Zaman Atılır

Yoncaya gübre ne zaman atılır hakkında yukarıdaki ilgili gübrelerin atım dönemlerinden bahsederken anlattık. Ayrıca gübreleme programı zaten ‘Yonca Gübre Takvimi’ olarak da değerlendirebilir. Yani yoncanın ihtiyaç duyduğu gübrelerin sadece miktarını ve içeriğini değil aynı zamanda hangi zamanda hangi dönemde de uygulanacağı konusunda bilgi içermektedir.

Rekor Gelişim Yonca Gübresi

Aşağıdaki videoları izlediğinizde Rekor Gelişim Yonca Gübresi ürünlerinin yonca tarlalarındaki uygulama sonuçlarını izleyebilirsiniz. Rekor Gelişim ürünleri diğer gübrelere kıyas ile daha ekonomiktir. Çünkü dekara kullanım oranları ve tekrar sayıları diğer gübrelere göre daha azdır.

Rekor Gelişim Telefon : 0232 364 22 22 

Yoncaya Yaprak Gübresi

Yoncada yaprak gübresi uygulamaları son derece yoğun şekilde kullanılmaktadır. Yonca bitkisinin büyümesini gelişmesini, iklim şartlarına karşı stres yaşamadan hızlı büyümesi için kullanılmaktadır. Verim düzeylerinde de oldukça iyi sonuç vermektedir, tabii ki doğru ve iyi bir yaprak gübresi ile bunu sağlayabilirsiniz. Yaprak gübresi uygulaması sonrası DAP gübresi, MAP gübresi, şeker gübresi gibi gübreleri yine kullanmaya devam etmelisiniz.

Yonca için Yaprak Gübresi Önerisi – Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi

Rekor Gübre Sıvı yaprak gübresi yonca gübreleme için son derece etkili ve yoğun şekilde kullanılan bir gübredir. Yoncada her biçim sonrası tavsiye edilen bir gübredir. En belirgin özelliği, toprakta yeterli bitki besin elementleri varsa, gerekli şekilde bakım yapılıyorsa yonca hızlı büyütme konusunda üstüne yoktur. Ayrıca yonca verimi ve kalitesi de daha kısa sürede biçime gelmiş olmasına rağmen iyi olur. Buradan Satın alabilirsiniz. Aşağıda Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi ile yonca olmak üzere her çeşit bitki için sonuçlarını izleyebilirsiniz. Aralarına bakarsanız onlarca yonca videosu da görebilirsiniz.

Yonca Hakkında Bilgi

Aşağıda yonca yetiştiriciliğinde rastlanan bazı sorunlar ilei ilgili ve yonca hakkında bilgiler verilmektedir.

Sitemizde Yonca Nasıl Yetiştirilir, Ne zaman ekilir, Biçilir, sulanır, Toplanır, Hasat Edilir. Yonca Nasıl sulanır, gübrelenir. Yoncaya hangi gübreler  ne zaman verilir – atılır. Yonca Çeşitleri nedir. Yonca tohumu nasıl elde edilir. Yonca verimi nasıl artırılır, en iyi yonca gübresi hangisidir. Yonca  neden bozulur, yoncayı neden su keser, Yonca  neden çekilir, sararır, kurur.Yonca Verimi neden Düşer. Yonca Sılajı Nasıl yapılır, nasıl depolanır.  Dekar daki yonca  verimi nedir. Yonca  hangi toprak yapısında ve iklimde yetişir. Kaç kere sulanır. Yonca  hastalıkları nedir, nasıl mücadele edilir, hangi ilaçlar  kullanılır. Yonca tohumu ne  kadar kullanılır. Bu  ve  benzeri  yonca  hakkında   bir çok  bilgiyi yani yonca  yetiştiriciliğinin püf noktalarını   sitemizden  bulabilirsiniz.

Yonca  Üretiminde en çok  rastladığınız,  yonca çekilmesi, seyrekleşmesi, verim düşüşü, yonca sararması ve  yonca   kuruması  gibi  sorunların Öncelikle çözümü  var mı dersek  evet   var, bu  yüzden yoncacıların – yonca üreticilerinin bilgisine sunulur. Yine   merak  edilen diğer bir   konuda   yonca ekimden  sonra   gübrelenmeli midir ? Evet gübrelenmelidir. Ancak  bu  gübrelemenin nasıl  yapılacağı,  doğru  yapılmazsa neler   olacağı  aşağıda açıklanmıştır. Yoncaları  neden su keser sorusunun  cevabını ararken şu  soruların  cevabını da   düşünürseniz, aslında sorunun  cevabı anlaşılacaktır. Bir yıl  boyunca bir yonca tarlasından aynı  noktadan  kaç  kere traktörünüzle geçiyorsunuz dediğimizde, hiç  bir   üretimde bu  düzeyde tarlanızda traktörle   gezmiyoruz. Yol yapımında karayolları ekipleri bile bir yoldan bu kadar geçmiyor. Yani toprağınızı kaya gibi ser hale getiriyorsunuz. Bu  sert toprakta, bırakın  attığınız gübrelerin  aşağıya gitmesini, akmasını, su  bile   aşağı  akamıyor. Dolayısıyla biriken  sularda   yoncalarda   ‘ su  kesmesi’ diye   tabir edilen  sorunları üreticilerimiz yaşıyor. Ayreten  aşağıya akamayan gübrelerde yukarı  bölgede başta  ph, tuzluluk   olmak  üzere  bir  çok  sorunu  da beraberinde getiriyor ki  sorunlar yumak  haline geliyor   ve   ‘Yonca Bozması’  dediğimiz olay  ile   karşı  karşıya   geliniyor. Çoğu  zaman 4. yılda, ancak şimdilerde çok  daha erken  yaşlarda yoncalar bozuluyor. Gözüken o dur ki bir  çözüm  yok  gibi,  yani yoncanın  toprağını  yumuşatıp – gevşetipde gerek  suların  gerekse gübrelerin  aşağıya akmasını  sağlayamazsanız  yoncalarınızı  bozmak zorunda kalırsınız, su  keser  ve düzenli – istikrarlı  bir   yonca   üretimi  yapamazsınız. İşte  burada size   çözüm   olacak  olan  şey Rekor  Gelişimdir.  Rekor  gelişim yoncaların  gelişimi ile ilgili  yaptığı  bir çok işin  yanında,  toprağınız ne  kadar sert olursa   olsun öyle bir  yumuşatır ki,  yoncalarınız  bu  sayede kök  boğazları  rahatlayıp, hızlıca kardeşlenmeye geçer, su  kesmesi  sorunları  ortadan kalkar ve kendisini  toparlayıp  en  yüksek ağırlıkta ve sayıda balyaları  biçmeye   başlarsınız. Çok  hızlı bir şekilde yoncalar gençleşir. Aşağıdaki  yonca  üreticisini  dinlediğiniz de, sert kaya gibi yol  geçen  bir   yere ekilen  yoncanın  Rekor Gelişim ile   sorunlarının  anında çözülebildiğini  izleyebilirsiniz. 

Yonca Yetiştiriciliğinde Yapılan Yonca Gübreleme İşlemi Sonrası Yonca Tarlalarında Çekilen Videolar

Yine aşağıdaki  linkten de Rekor Gelişim Web  sitesinden, yonca dışındaki diğer ürünlerde Rekor Gelişim  kullananların özellikle toprağın kabarması  gevşemesi  konusunda   ne   kadar  memnun  kaldıklarını  da izleyebilirsiniz.

Yine yukarıdaki  videolar bölümünden de Rekor Gelişim ürünlerinin  Yonca   üretiminde   kullananların memnuniyetini  izlediğiniz de   Rekor  Gelişimin yonca üretiminin de  olmazsa   olmaz bir unsur  olduğunu  açıklayabilmiş  oluruz .

Yonca  konusunda istediğiniz her soruyu,  çözemediğiniz, aklınıza takılan  sorunlarınızı bize  yazabilir yada en alttaki telefonlardan bizleri istediğiniz arayabilirsiniz. Yoncaları gençleştiren, bozulmasını, sararmasını, seyrekleşmesini, kurumasını engelleyen  ve  oldukça yüksek düzeyde verimi artırdığınız  izleyebilirsiniz.

Rekor Gübre Yonca Gübreleme Programı

         

Related Posts

/ / / / / / / / / / / / / / /

Comments are closed.