Yonca Ekim dönemi :

Aşağıda   yonca  bitkisinin ekimi aşamasında  dikkat edilecek  hususlar  vardır.  buradaki  kritrelere   bakıldığı  iyi  bir   yonca   yetiştirebilmek  ve   kar elde etmek  için  oldukça   şartları  zorlamak  gerekmektedir. İşte  burada   Rekor  gelişim  ile bu  şartları  zorlamadan, toprağın  şartlarını  çok  iyi  hale getirerek çok  iyi  sonuçlar alabilirsiniz. Sitemizin  videolar  bölümüne girip Yonca  üreticilerinin görüşlerini  izlerseniz  eğer  bu  konuyu  daha   iyi  anlatabilmiş  oluruz.

Ege Bölgesi için en uygun yonca çeşitleri, Moapa, Mesasirsa, Peru, Pioneer’dır. Tohumları oldukça küçük boyutlarda (2 mm) olan yonca için, tarlanın özenle işlenmesi, toprağın iyice ufalanıp, yabancı bitkilerden arındırılması büyük önem taşımaktadır. Yonca asit karakterli topraklarda yetişemediğinden, çiftçilerimizin yonca tesis edecekleri tarla topraklarının analizlerini yaptırarak, diğer özelliklerinin yanında, asitlik dereceleri (pH)’ni de ölçtürmeleri gerekir. En uygun asitlik derecesi pH=7-8`dir.

Pratik olarak, Zeytin ‘ve Turunçgillerin yetiştiği yörelerde sonbaharda, daha soğuk olan kısımlarda ise ilkbaharda ekilmelidir. Ekildikten sonra çok yavaş gelişen ve oldukça zayıf olan yonca fidecikleri, özellikle, kurağa karşı duyarlıdır. Bu nedenle sonbahar yağışları başladıktan hemen sonra yapılacak ekimlerle iyi bir çıkış sağlanması imkanı vardır.

Yoncanın serpme veya sıraya ekilmesinin bazı yararları ve zararları vardır. Ancak, sıraya ekimin yararlan oldukça fazladır. Yoncanın sıraya ekimi için özel ekim makinalarından yararlanılabilmektedir. Ekimlerde sıfıra ayarlanmış buğday mibzerleri de kullanılabilir. Sıra arası mesafe 17,5-20 cm, ekim derinliği 1,5-2 cm kadar olmalıdır.

Yoncanın serpme ekiminde tohum kaybı büyük olmakta ve yeknesak derinlikte de ekimi yapılamamaktadır. Bu nedenle, serpme ekim yaparak 3-3,5 kg/da tohum atmak yerine, sıraya ekimi seçerek 1,5-2 kg/da tohumluk kullanmak daha ekonomik bir yoldur.

         

/ / /

Comments are closed.